Băgatul sub preș

Apr 14, 2024

Obișnuința „băgatului sub preș” se cere recunoscută. În termeni psihologici vorbim de „suprimare” și „reprimare”. Suprimatul este conștient. Reprimatul este inconștient. Dinamica energetică este însă aceeași. O anumită emoție, gând, impuls sau energie apar, iar omul își mută atenția pe altceva. Refuzul procesării conștiente acelui „ceva” care apare, este „băgatul sub preș”. Pe termen lung, cu cât mai multe sunt energiile „suprimate” sau „reprimate”, cu atât mai mare confuzia și suferința.

Emoțiile „băgate sub preș” conduc de multe ori la boală. Gândurile „băgate sub preș” conduc la anxietate. În general, orice tip de energie care apare, „vrea” să curgă spre evaporare. Când energia este ignorată în loc să fie procesată conștient, este ca și cum i-am cere acelei energii să stea locului. Numai că firescul dinamicii energiei este curgerea și nu staționarea.

Prin practică și Intenție, omul se poate reapropia de firesc. Un bun punct de plecare îl reprezintă lucrul cu emoțiile. Când o emoție apare, acesteia i se poate permite să apară, poate fi doar observată, renunțând la orice dorință de a o schimba sau a o face în vreun fel diferită. După un timp, emoția se fluidizează de la sine și pleacă. Este doar o emoție.

Treptat, pas cu pas, putem învăța să le permitem „lucrurilor” să curgă. Și noi, la rândul nostru, ne putem aminti că a curge împreună cu Viața este o posibilitate. La capătul celălalt al curgerii, ne vom găsi pe noi înșine.

Cu recunoștință,

Cosmin-Constantin Cîmpanu

Dacă materialele postate și informațiile primite te ajută, susține-mă prin plata unui abonament lunar:

MĂ ÎNSCRIU!

Abonează-te ca să păstrăm legătura și pe e-mail 📧

Datele tale sunt în siguranță. Nu îți voi trimite niciodată SPAM și te poți dezabona oricând.