Observă mintea

May 03, 2023

Tehnica sau sugestia cu care vine acest articol are în spate foarte multe informații care nu vor fi amintite în contextul articolului. Cert este că mesajul multor maeștri spirituali la pachet cu cercetări recente din neuroștiință și psihologie converg înspre această recomandare a observării minții.

Când vine vorba de uneltele acestea din dezvoltare personală și spiritualitate, este relevant a se ține cont și de gradul de dificultate al utilizării uneltei.

Fiindcă nu toate uneltele sunt bune chiar acum pentru toată lumea. Dacă ar fi să facem o paralelă, un cuțit este o unealtă potrivită pentru tine, dar pentru un copil de 1 an, s-ar putea să nu fie o unealtă sigură. Un automobil poate fi considerat și el o unealtă, numai că este cu mult mai complexă decât un cuțit. Iar în cele din urmă, o rachetă spațială, este și ea o unealtă cu care se poate ajunge în spațiu, dar dacă vrei să îi explici cum se pilotează o rachetă unui copil de 1 an, s-ar putea ca în ciuda eficienței uneltei, și în ciuda eventualei disponibilități a copilului, ceva totuși să nu funcționeze în explicație.

Tot așa e și în evoluția spirituală. Fiecare e pe nivelul său care este infinit armonios și potrivit pentru el în acest moment. Nu există o ierarhie duală sau o împărțire în bun și rău sau mai deștept și mai prost când vorbim de nivelul de Conștiință al cuiva.

Însă pe fiecare nivel, apar exact uneltele potrivite pentru fiecare pentru a le folosi în momentul ACUM.

Gradul de dificultate al tehnicii care ți-o propune acest articol este unul să zicem mediu. Nu e nici ceva extrem de simplu, dar nici ceva exagerat de complicat și greu de înțeles sau aplicat.

Dacă ar fi să facem o paralelă și inversă, conducerea uneltei numită rachetă spațială, ar echivala în spiritualitate cu faptul că nu există niciun „eu” sau „tu” individual și că ego-ul este o iluzie. Că nu există un gânditor în spatele gândurilor sau un acționator în spatele acțiunilor și că totul se întâmplă de la sine. Că nu există cauză și efect, ci există numai aduceri de potențial în actualitate prin puterea intenției. Că nu există bine și rău și că dualitatea este o iluzie.

Toate acestea sunt cât se poate de adevărate și sunt niște unelte la fel de valide ca și racheta spațială. Când nivelul de Conștiință corespunzător este experimentat aceste unelte devin imediat clare, actuale și însăși realitatea subiectivă pe care omul o trăiește.

Ele au fost deja aprofundate în articolele de pe blog atunci când s-a simțit a fi discutate și împărtășite.

Astăzi însă a venit timpul pentru a fi împărtășit ceva cu un grad mai general de aplicabilitate. Este vorba de o unealtă care nici nu este banală precum cuțitul, dar nici sofisticată precum o rachetă spațială. Este pe undeva la mijloc. Necesită efort cam cât pentru conducerea unei biciclete sau automobil, iar recomandarea cu care vine această tehnică sau unealtă poate fi sintetizată în două cuvinte care spun: „Observă-ți mintea”.

Iar pentru ca lucrurile să fie cât mai clare cu putință, în continuare vor fi descriși punctual pașii necesari pentru a-ți putea observa mintea. Ținând cont de recomandările din lista de mai jos, vei putea să aplici sugestia de a-ți observa mintea oricând dorești, fapt ce va susține experimentarea unei realități mai armonioase și plină de iubire. Hai să vedem așadar care sunt pașii:

1. Înțelege ce este mintea

Pentru a putea observa ceva e important să ai informația cu privire la ce este acel ceva. Dacă îți spun să observi un scaun, dar tu nu știi cum arată un scaun, nu vei putea să îl observi. Tot așa e și cu mintea.

Pentru a-ți putea observa mintea este important să știi sau să îți reamintești că mintea este formată doar din gânduri și că mintea nu este creierul. Gândurile pot fi văzute asemeni unor vibrații care se află în jurul tău și pe care le interceptezi cu ajutorul creierului. Așadar aceasta este mintea pe care ești invitat să o observi.

2. Amintește-ți de trinitatea minte, trup și Spirit

Tu ești Spiritul sau Conștiința. Nu ești trupul, ci experimentezi un trup fizic. Nu ești mintea, ci experimentezi o minte care este alcătuită din gânduri. Foarte multă suferință derivă din confundarea oamenilor ca fiind trupul sau mintea. Ori a te considera mintea sau trupul este exact opusul recomandării de a-ți observa mintea.

3. Alege intenția de a nu te lăsa „furat” de fluxul mental

Fiindcă sunt prinși în această identificare falsă ca fiind mintea sau trupul fizic, oamenii ajung să se lase prinși de anumite fluxuri mentale nu tocmai armonioase și să le hrănească inutil cu energie. Atunci când intenționalitatea de a recunoaște un anumit gând ca fiind doar un gând este aleasă, deja tu inviți mai multă armonie în viața ta.

4. Recunoscându-te drept Conștiința sau Spiritul, dă-ți voie ca doar să observi gândurile care rulează în minte

Când te consideri gândurile, emoțiile sau trupul fizic, îți este greu spre imposibil să observi mintea. Dându-ți voie totuși să te aliniezi primelor 3 recomandări, și prin alegerea intenționalității de a te „ancora” în Conștiință, recunoscându-te drept această energie subtilă fundamentală, observarea minții va deveni ceva din ce în ce mai ușor.

Tot ce ai de făcut este ca atunci când un gând apare de acolo de unde apare el, tu doar să „te uiți” înspre gândul respectiv și să îi permiți să plece. După ce ai făcut asta cu un gând, dă-i voie și eventualului următor gând să își urmeze cursul natural și firesc.

Poate te întrebi de ce merită să aplici această unealtă a observării minții? Răspunsul scurt este acela că vei avea mai multă energie pentru ceea ce este important pentru tine, asta pentru că energia nu va mai fi risipită inutil pe diverse atașamente mentale. Când fluxului mental i se permite doar să curgă și să fie observat, va tinde să se armonizeze prin el însuși. Iar realitatea experimentată în ansamblul său va tinde să fie una mai coerentă și armonioasă fiindcă mintea are o influență directă asupra materiei. Iar acestea sunt numai câteva dintre beneficii. Pe restul le poți descoperi singur aplicând și aliniindu-te principiilor propuse de acest text.

Cu recunoștință,

Cosmin-Constantin Cîmpanu

Dacă materialele postate și informațiile primite te ajută, susține-mă prin plata unui abonament lunar:

MĂ ÎNSCRIU!

Abonează-te ca să păstrăm legătura și pe e-mail 📧

Datele tale sunt în siguranță. Nu îți voi trimite niciodată SPAM și te poți dezabona oricând.